Meleleh leleh ayor lio? sedut balik? Perut berdondang sayang tak?
I is tak kedekut resepi. Mesti try tau! konferm jadi. Senang je mak ngah nak mengulinya.
I is tak kedekut resepi. Mesti try tau! konferm jadi. Senang je mak ngah nak mengulinya.
**100 gm serbuk koko
**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak/minyak
sayuran/butter cair
**250 gm susu pekat
250 gm gula kastor - aku kurangkan
ke 180 gm saja
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder
Cara-Cara
1.
Campurkan kesemua bhn bertanda ** dan
masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
2.
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn
mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
3.
Masukkan ke dlm tin yg di lapik &
minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak
sebelum di kukus.
4.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn
icing @ ganache.
Chocolate Ganache
250gm cooking chocolate
180 gm whipping cream
cairkan whipping cream gune kaedah
double boiler. bila dah berwap, matikan api, masukkan cooking coklat yang
dipotong kecil2, dan kacau hingga cair kesemuanya. simpan dlm peti ais
sekurang2nya 3 jam sebelum mula menghias kek.
Yammeh |
No comments:
Post a Comment