>

Monday, 17 February 2014

Apple Crambles di dalam loyang


Assalamualaikum

Ini namanya entry kepam dah berkulat! Apple crumble dibuat 2 bulan sudah haha rase dia pon dah tak ingat dah kahkahkah. ala.....rasa dia mcm ala-ala apple pie mac D tu =)

So, bila dapat resepi. Yes. Ini yang adinda mahukan! Serius simple gilers. Cam mana nak explen eh. Aku tak pandai masak but if ada rasa rajin boleh la try resepi ni. Mcm aku kan terbongok-bongok pun menjadi masaknya. Banyak kan? Makan seorang memang tak habes sebab dia satu loyang.





Resepi tengah bergelora

Inti dalaman yakni apple 
7 apple hijau. Potong wedges halus
2 sudu kecil butter (aku guna brand mother choice)
100 grm gula
kismis (korang agak-agak ye)
1/2 sudu kecil serbuk cinnamon 
2 sudu kecil tepung gandum

Cara memasaknya - Masukkan semua bahan dalam periuk di atas api sampai apple tu betul-betul lembut. Kena selalu kacau-kacau ye. Dah masak tu campak dlm loyang. duduk dediam di situ

Crumbles

150 grm tepung gandum
40 grm gula
hujung sudu kecil garam
80 grm butter 

Cara memasaknya - campurkan semua bahan sambil gaul-gaul dia jadi bulat-bulat kecil. Seperti pic di bawah ini. Lepas tu tabur ke atas apple yg dalam loyang tu kan. SIAP! Masukkan dlm oven. Api 180 celcius selama 40 minit. Nanti crambles berubah ke perang-perangan gitu.  Sebelum itu jgn lupa panaskan oven dalam 15 min ye! 




1 comment:

mrspuex said...

macam tu jek?? senang giler?? kene try nih..tp kene berzikir lama skit kt incik suami soh belikan oven..hahahaa... barulah epal crumbles resepimu menjadik..

 
copyright of This Is Just Anak Abdullah since 2013.Design by Anak Abdullah